Du er her

Æggejagt

Hvad er baggrunden for påsken? Her finder du historien bag påskehare, påskeæg og påskebryg mm.
Sådan arrangerer du en superheltefødselsdag med skattejagt! Udklædning, mad, lagkage og lege...
Hold en lidt mere festlig påske i år! 9 æggejagter og festlege, der sætter kulør på påsken...
æggejagt
Average: 4.3 (4 votes)

Æggejagt og skattejagt efter påskeægget

Den oprindeligt tyske tradition med en påskehare, der gemmer påskeæg, som børnene skal lede efter, kom til os i 1900-tallet, men den er ikke blevet så etableret som så mange andre traditioner i forbindelse med højtider. Påskeharen som figur er heller aldrig blevet rigtig "dansk", vores vigtigste påskesymboler er kyllinger, lam og æg.

Hvis man vil lave en traditionel æggejagt, plejer man at gemme et æg med slik eller flere chokoladeæg, fx i haven, og derefter lade børnene lede efter æggene, som påskeharen har gemt. Man kan også arrangere æggejagter og påskelege på andre måder. Her er nogle idéer:

Når de yngste skal lede efter påskeæg, kan man trække en snor gennem huset, som børnene skal følge. Træk snoren under borde, måske ud til brevsprækken, ind bagved skabsdøre, som skal åbnes - spændende og sjovt! For enden af snoren, godt gemt, findes påskeægget.

Tegn et skattekort til hvert barn, gerne med en gåde, rebus eller anden finurlig opgave, som skal løses på vejen.

Arrangér en skattejagt med ledetråde, som leder til nye ledetråde. Det bliver en rigtig sjov og underholdende skattejagt. Hvis du vil arrangere det hele hurtigt og nemt, bruger du Grapevines færdige, enkle skattejagt, som fungerer i ethvert hjem. Bestil, skriv ud, klip ud og gem - forberedelserne tager ikke meget mere end 5 minutter, og det bliver supersjovt. Passer til børn i alle aldre, lige fra de yngste, som har brug for hjælp til at læse, til de lidt ældre, som selv kan læse.

Færdig skattejagt med ledetråde til børn>>

Færdig skattejagt med ledetråde til børn, udendørs>>

Eller arrangér en rigtig sjov, lidt mere avanceret skattejagt med gåder og udfordringer. Grapevines påskeskattejagt "Æggejagten" er supersjov for børnene og let at arrangere for dig. Alt, hvad du behøver, er færdigt og klart, lige til at skrive ud.

Æggejagten - en supersjov skattejagt med gåder og udfordringer til børn på ca. 4-6 år>>

Æggejagten i en lidt sværere version til børn på ca. 7-10 år>>

Hvad skal der være i påskeægget?

Selvom børnene ikke plejer at spise så meget slik, kan påsken måske være en undtagelse, det er svært at fejre påske uden påskeslik! Men tænk på, at der ikke behøves at være så meget slik i hvert æg, og læg også gerne noget andet i ægget. Måske et lille stykke legetøj, en biografbillet eller et gavekort til et legeland, svømmehallen eller en anden aktivitet, som barnet godt kan lide.

Æggelege

At lege æggelege har længe været en del af påsketraditionerne. Både voksne og børn legede æggelege. At pikke æg går ud på, at man har hver sit æg og dupper enderne mod hinanden. Den, hvis æg først går i stykker, taber. Når man "tranter" æg, triller man æg ned ad et bræt eller lignende og skal ramme andre æg, som allerede er trillet. Man har også haft konkurrencer i at kaste æg så langt som muligt og i at spise så mange æg som muligt.

påskeæg

Kreative påskeaktiviteter

Som til de fleste af vores store højtider er det sjovt at lave lidt kreativt sammen med hele familien, og ofte overøses vi også med børnenes fantastiske kreationer, efter de har klippet og klistret i børnehaven. Hvad med at farve æg med børnene? Traditionen er opstået i forbindelse med, at der var mange æg ved påsketid, hvor hønsene begyndte at lægge mange æg igen efter vinteren, og at man ofte medbragte æg som gaver. For at gøre dem særligt fine farvede man æggene eller malede dem. Andre kreative aktiviteter op til påske er naturligvis at klippe gækkebreve og male fine påskekort, at pynte grene med æg, at lave små kyllinger af æggekartoner, vatkugler og fjer. Noget andet sjovt, som man ofte laver i børnehaven, er at tegne sin hånd af på gult papir, klippe ud og male øjne og klistre næb på og måske lidt fjer - og vips, så har man en fin påskehøne!

Sådan farver I de fineste påskeæg!

Det er sjovt at eksperimentere med forskellige måder at farve æg naturligt - det er spændende at se, hvilken farve æggene får! Nemme ting at starte med er gurkemeje eller løgskal fra gule løg, som giver en gul farve, rødbede eller skal fra rødløg, som gør æggene rødbrune, blåbær, som gør dem gråblå eller birkeblade, som gør den lysegrønne.

En enkel farvemetode er først at putte det, du skal farve med, ned i gryden med kogende vand et minuts tid før æggene og derefter lade det hele koge til æggene er færdige. 6 minutter til smilende æg, 10 minutter til hårdkogte æg.

Hvis man vil lave fine mønstre på æggene, kan man bruge blomster, fine blade fra krydderier eller skabeloner af smørrebrødspapir - klip hjerter, stjerner, påskekyllinger… Bind blade, blomster eller skabeloner godt fast mod æggene med sytråd og kog derefter æggene.

Man kan også rulle æggene ind i aluminiumsfolie, før man koger dem - så får man et fint batikmønster.

Sørg for, at alle store og små kan kikke med ved gryden, når I lægger æggene i - det er sjovt, fordi æggene får farve med det samme!

At male påskeæg

Man kan jo også male fine æg med vandfarver. Hvis man vil male et mønster med mange farver, kan det være smart at male med en farve ad gangen og derefter lade ægget tørre lidt ind imellem, så er risikoen mindre for, at farverne flyder sammen.

Når man maler æg, kan det også være sjovt og blive rigtig fint, hvis man bruger skabeloner. Man kan fx lave et bånd af papir, som man lægger rundt om maven på ægget og klistrer fast med et lille stykke tape. Mal resten af ægget og lad det tørre. Lad borten være, som den er, eller mal den derefter i et fint mønster. Lav også skabeloner med andre fine former - kun fantasien sætter grænser.

Det kan også være sjovt at lave bogstavsskabeloner og mærke æggene med et bogstav til alle omkring påskebordet. Eller man kan male æggene med noget, som gør dem personlige for dem, der skal spise dem. Det giver lidt sjov ved påskebordet, når alle skal finde deres eget æg.

Category: