Julelege og juleaktiviteter plejer at værdsættes af alle. Sørg derfor for at fylde julen med ekstra juleunderholdning i år.
Her på redaktionen elsker vi julegløgg, det er så hyggeligt. Her finder du historien bag julegløggen samt opskrifter på hjemmelavet gløgg og tilbehør.
Julen er børnenes højtid! Hvad med at holde en hyggelig julefest for børnene og deres venner i julemåneden? Her får du brugbare tips!
Julemusik skaber den helt rette stemning til julen! Hvad er forskellen på en julesalme og en julesang? Her får du også rabatkode til julesanghæfte.
Der er mange traditioner i forbindelse med at holde jul. Alt fra julemand, julekalender, mandelgave til kalenderlys og pakkekalender. Her får du lidt baggrundsviden til de forskellige traditioner.
julefrokost

Tips til julefrokost, julefest eller firmajulefrokost!

På grapevine elsker vi enkle, lette løsninger med et godt resultat! Her får du lidt gode tips til julemad, du kan servere til din julefrokost. Masser af lækre juleopskrifter til dit julebord, til en julefest eller en firmajulefrokost - hvordan du enkelt laver din egen sild og andre lækkerier. Enkle løsninger, men med dit eget touch, præcis som med alle grapevines festaktiviteter...

Julefrokost, med et traditionelt julebord, har man typisk i december måned op til jul eller i juledagene, hvor man spiser traditionel julemad. Til en julefrokost kan man invitere både venner og familie, men oftest er det familien, som er i højsædet. De fleste virksomheder holder også julefrokost, her spiser man julemad sammen og har forskellige former for juleunderholdning. En firmajulefrokost afholdes normalt før juleaften i november eller december, og foregår ofte i lokaler ude i byen. En julefest kan også afholdes i virksomhedens egne lokaler fx i kantinen, hvor man pynter fint op med juletræ og julepynt, for at skabe en rigtig hyggelig julestemning og serverer lækkert julemad.

Leder I efter aktiviteter til jeres julefest? Grapevine har både en festlig julequiz med masser af julestemning, inkl. julemusik - der egner sig både til den store og den mindre julefest / julefrokost, hvis man er mange, så deler man gæsterne op i hold, det er også en god måde at få rystet folk sammen på - eller en helt ny julefestaktivitet, hvor man tester gæsterne i alt fra fra bibelkundskab, snapsesmagning, til at gætte juledufte og julesange og lave den flotteste og mest kreative juledekoration - som egner sig perfekt til en julefrokost eller julefest enten på arbejdet eller derhjemme.

Ligesom til juleaften har man forskellige madtraditioner i forbindelse med en julefrokost. Traditionelle retter til et julebord er sild, flæskesteg, lun leverpostej, frikadeller, mørbradbøffer og julemedister mm.
Her på grapevine har vi samlet juleopskrifter på de mest almindelige juleretter til dit julebord.

julefrokost

Opskrifter til julefrokosten

Karrysild pyntet med æg
Til 8 personer

500 gram marinerede sildefileter

Til dressing:
4 dl. mayonnaise
4 dl. creme fraiche 38 %
2 rødløg
4 Pigeon æbler
4 tsk. karry
2 tsk. stødt gurkemeje
Salt

Fileterne skæres i små, mundrette stykker. Mayonnaise og creme fraiche røres sammen med karry og smages til med salt. Blandes med finthakket rødløg og æbler, skåret i fine tern. Til sidst vendes sildestykkerne i dressingen. Serveres pyntet med kogte æg, tomatbåde og evt. frisk dild.

Lun flæskesteg
Til 8 personer

2000 gram svinekam med svær
2 spsk. groft salt
Laurbærblade

Tænd ovnen på 230 grader (almindelig ovn). Rids stegen med ca. 1/2 cm brede svær. Læg stegen, med sværen nedad, i en bradepande, og hæld kogende vand ved. Sæt stegen i ovnen i 20 min.
Herefter hældes vandet fra i en skål til sovsen. Sværen indgnides med salt. Kødsiden indgnides med salt, peber og allehånde. Sæt stegen tilbage i bradepanden, og sæt laurbærblade ned mellem sværene. Sæt stegen i ovnen igen i 30 min, stadig ved 230 grader.Stegen tages ud og hviler i 15 min., uden tildækning. Ovnen sættes ned til 160 grader. Ind i ovnen igen i 30 min. Herefter skal temperaturen i midten af kødet være 60, måles med et stegetermometer. Brug evt. grill til sværen for at få den sprød.

Hviletid:
Tag stegen ud af ovnen, hæld fedtet fra, og sæt stanniol rundt om stegen i bradepanden, ikke om sværen. Lad den hvile i 20 min. inden den serveres.

Mørbradbøffer med løg
Til 8 personer

2 pæne mørbrader
3-4 løg
Margarine til stegning
Salt
Peber

Puds mørbraderne. Skær dem i 1-2 cm skiver. Tryk dem fladere med håndroden og krydr med salt og peber. Steg løgene gyldne og bløde i rigeligt med fedtstof på panden. Steg derefter mørbradbøfferne hurtigt på begge sider - ca. 1-2 minutter på hver side, så de ikke bliver tørre, men stadig er gennemstegte. Anret herefter de lune mørbradbøffer med løgene.

Julefrikadeller
Til 8 personer

500 gram hakket kalv og flæsk
45 gram hvedemel
1 æg
1 tsk. salt
0.5 tsk. peber
1 tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt allehånde
1 tsk. revet appelsinskal
1 løg
1.5 dl sødmælk
25 gram smør

Bland hakkekødet med mel, æg, salt, peber, stødte nelliker, stødt allehånde, revet løg og revet appelsinskal. Rør lidt efter lidt mælk i, indtil at farsen har en passende konsistens. Lad farsen hvile ca. 15 minutter, inden den formes til små frikadeller. Frikadellerne steges i fedtstof på panden. Når kødet er brunet dæmpes varmen.

Hjemmelavet leverpostej

1 kg hakket lever (kalv eller svin)
500 g hakket spæk
100 g smør
150 g mel
1 l mælk
2 dl fløde
4 æg
1 stort revet eller grofthakket løg
2 fed hvidløg
1 tsk. stødt allehånde
1 tsk. stødt nellike
2 tsk. tørret salvie
3 tsk. salt
4 tsk. friskkværnet peber

Tænd ovn på 200°C. Smelt smørret i en stor gryde. Tilsæt mel og lad det bage af i et par minutter, under oprøring. Tilsæt derefter mælk og fløde lidt af gangen, under omrøring, til en tyk opbagning. Fjern gryden fra varmen og tilsæt spækket og rør det ud. Tilsæt æg, revet løg, hvidløg og krydderier. Tilsæt lever og rør det ud.

Glaseret skinke
Til 8 personer

1500 gram røget skinke
1 spsk. dijonsennep
2 spsk. brun farin

Skinken koges i letsaltet vand i ca. 30 minutter pr. kg., og skal herefter trække yderligere 30 minutter i kogevandet.

Selvom skinken allerede er kogt, bør den alligevel koges (ca. 20 min. pr. kg.), da den ellers ikke bliver gennemvarm ved den korte tid i ovnen.

Fjern eventuelle svær fra skinken.
Rør sennep og farin sammen og fordel over skinken, og sæt i ovnen under grill i ca. 10 minutter.

Mere om jul:

Juletraditioner | Julefrokost | Julegløgg | Julesange | Juleaktiviteter | Julehygge

l