Gløgg og æbleskiver – en god måde at mødes på i juletiden!

Gløgg kom-sammen

Duften af gløgg og æbleskiver, levende lys, pebernødder, klementiner med nelliker mm. Børnenes venten på julemanden og de voksnes længsel efter nogle fridage til jul. Nostalgi og massevis med hyggeligt samvær med venner og familie – det er snart jul! Gløgg er en hyggelig juletradition – advent og venten på jul skal fejres med julegløgg og æbleskiver!

Det bedste er, hvis det hele er hjemmelavet, så her får du opskrift på din egen julegløgg og æbleskiver og tips til andet lækkert tilbehør til gløgg. Du får desuden forslag til underholdende juleaktiviteter, som du let kan arrangere til din gløgg-komsammen.

Gløggens historie:
Det var først mod slutningen af det 19. århundrede at gløgg blev en juletradition i Danmark.

Gløgg stammer fra det svenske glögg og den varme, krydrede vin har en lang forhistorie. Oprindeligt blev gløgg kaldt “glødet vin” (først skrevet “glødg”), og havde et meget lavere alkoholindhold end den gløgg vi drikker i dag.

Den stærke gløgg opstod, da man opdagede at karamelliseret sukker forbedrede smagen. Metoden var, at man anbragte sukker i et net over gløggen og antændte alkoholdampene, og lod sukkeret smelte ned i gløggen. Denne metode halverede dog alkoholprocenten, så den bruges ikke så meget længere. Samtidig med at alkoholprocenten steg, tilsatte man mere krydderi, og det kendetegner den gløgg som vi drikker i dag til jul.
Men vi var ikke de første til at tilsætte krydderier i vores vin… De gamle romere og grækere drak også krydret vin. Da var det dog for at skjule den dårlige kvalitet på vinen og pga. de sundhedsmæssige fordele. Med tiden blev det umoderne i Europa at drikke varm og krydret vin, men i Norden har vi forelsket os mere og mere i gløgg, og det er nu en vigtig bestandel i danskernes fejring af julen.

3 populære opskrifter på hjemmelavet gløgg

Tips: Skal du invitere til julegløgg kan det være en rigtig sjov idé at lade dine gæster smage på forskellige slags gløgg, udbudet er jo blevet større de seneste par år. Du kan desuden også let lave din egen julegløgg. Der hører rosiner og mandler til, det kan man evt. servere ved siden af i et par skåle. Byd også på noget lækkert til gløggen!

Klassisk julegløgg
Til 8 personer

2 1/2 liter rødvin
1 citron (til revet citronskal)
2 appelsiner (snittet skal og saft)
3-4 hele nelliker
2 stk. hel kanel
100 g rosiner
100 g smuttede mandler

Opvarm 1/2 liter af rødvinen med citron- og appelsinskal, appelsinsaft og krydderier. Lad det trække 10 min. og si det bagefter. Hæld det tilbage i gryden og tilsæt resten af rødvinen. Varm til kogepunktet og tilsæt rosiner og mandler. Varm gløggen til kogepunktet og servér.

Svensk julegløgg
Til 4 personer

1 dl vodka
5 hele kanelstænger
20 stk. hele nelliker
1 lille stk. ingefær
1 tsk. knust hel kardemomme
1 stk. pomeranskal

7.5 dl rødvin
50 g sukker
1 tsk. vanilje

75 g rosiner
50 g hakkede mandler

Kom vodka og kanel (brækket i mindre stykker), hele nelliker, hel ingefær, groft knust kardemomme og pomeranskal i et glas med skuelåg og lad det trække i ca. 1 døgn. Si derefter krydderierne fra vodkaen. Hæld rødvin og vodka i en gryde. Tilsæt sukker, vanilje, mandler og rosiner. Varm gløggen langsomt op og til ikke over 60 grader, da alkoholden fordamper ved højere temperaturer

Gylden gløgg
Til 4 personer

7,5 dl halvtør hvidvin
1 dl farin
1 tsk. hel kardemomme
1 hel ingefær
12 hele nelliker
2 tsk. neutral snaps
50 g mandler
75 g rosiner

Hæld vinen i en gryde sammen med farin og alle krydderierne, og varm derefter op under let omrøring. Sluk, læg låg på gryden og lad det stå og trække i et par timer. Si krydderierne fra og tilsæt snaps. Varm vinen op igen, men forsigtigt, så den ikke kommer i kog.

Flere tips til julehygge

6 festlege til julens fester og juleaften!

Fejr julen med en julequiz!

Overlever dine gæster en livsfarlig jul?

Tilbehør til gløgg

Til julegløgg hører æbleskiver, pebernødder, peberkager og hjemmelavet konfekt! Man kan selvfølgeligt købe det færdigt, men det smager jo bedre, hvis man laver det selv. Her får du nogle enkle opskrifter.

Hvad er historien egentligt bag æbleskiver?

Æbleskiver er en dansk delikatesse, som består af pandekagedej, der steges i kugler på en æbleskivepande. Omkring år 1700 var æbleskiver tynde stykker æbler vendt i mel og æg, der var stegt i smør på en pande.
Den moderne form for æbleskiver, som vi kender i dag, omtales i Peters Jul fra 1866, og i H.C. Andersens Krøblingen fra 1972, hvor han fortæller om en julefest på en herregård.

Muligvis skyldes den nutidige brug af ordet “æbleskive”, at man oprindeligt fyldte æblemos i midten når de lå på æbleskivepanden. Man har beholdt ordet æbleskiver, selvom det ikke længere er almindeligt at tilsætte nogen form for æbler.

Æbleskiver serveres lune med flormelis og syltetøj med et glas gløgg, eller saftevand til børnene. Det tager relativt lang tid at lave æbleskiver med en æbleskivepande, og det er derfor blevet populært at købe dybfrosne æbleskiver til opvarmning i ovnen – det synes vi er lidt synd, så vi giver her en enkel opskrift på, hvordan du kan lave dine egne lækre æbleskiver.

Gammeldags æbleskiver
500 gram hvedemel
4 æg
8 dl kærnemælk
3 spsk. sukker
2 tsk. salt
2 tsk. natron

Først piskes æggehviderne stive. Pisk æggeblomme, kærnemælk, sukker og salt sammen. Mel og natron tilsættes. Til sidst vendes de stive hvider i. Æbleskiverne bages i smør eller palmin i en æbleskivepande, ved god varme. Fyld hullerne i panden 2/3 op med æbleskivedej, og vend dem, når de er bagt på den ene side, med en gaffel eller en strikkepind.

Pebernødder
250 gram hvedemel
100 gram smør
175 gram sukker
1 æg
2 spsk. piskefløde
1/4 tsk. hjortetaksalt
1/2 tsk. stødt kanel
1/2 tsk. peber
1/2 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. stødte nelliker

Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Det kolde smør hakkes i. Sukker og æg røres til æggesnaps, og fløden blandes i. Tilsæt melet til æggesnapsen, og ælt dejen godt sammen. Dejen trilles i stænger, med en fingers tykkelse, som derefter skæres i små stykker og trilles til kugler. Pebernødderne bages i forvarmet ovn i 10-15 minutter ved 180 grader, i almindelig ovn.

Peberkager
600 gram hvedemel
150 gram smør
1.5 dl mørk sirup
100 gram brun farin
1.5 dl kaffefløde 9%
2 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
1 spsk. natron

Glasur:
1 æggehvide
1 tsk. eddike
200 gram flormelis

Smelt smør og sirup, og når det er lunkent, blandes puddersukker, kaffefløde og krydderier i – dette afkøles helt, inden det meste af melet, samt natron, blandes i. Du skal gemme lidt mel til æltning og udrulning. Dejen røres sammen og æltes på bordet med resten af melet, til den er ensartet og blød. Dæk dejen til og stil køligt (ikke i køleskabet), til næste dag. Dejen æltes igen til den er smidig, deles i mindre stykker, som skal ruller tyndt ud på bord med melet. Derefter udstikkes peberkagerne med peberkageforme. Bages på nederste rille ved 200 grader i alm. ovn i ca. 5 minutter, lad den svale af først på pladen og derefter på en bagerist. Til glasur røres æggehviderne med eddike og florsukker i ca. 10 minutter, så man får en god, tyk glasur, til at pynte kagerne med. Tilsæt evt. frugtfarve til glasuren.

Hjemmelavet marcipan
500 gram mandler
500 gram sukker
1-2 æggehvider

Smut mandlerne, ved først at putte dem i kogende vand og lade dem stå et øjeblik. Placér mandlerne i en bradepande og lad dem tørre et par dages tid. Mal mandlerne i en mandelkværn en gang, bland med sukkeret og kør gennem kværnen en gang til. Bland massen med æggehvide. Man må ikke overarbejde massen, da olien fra mandlerne kommer ud i marcipanen. Form marcipanen til konfekt, som dyppes i chokolade. Fyld evt. med nougat, eller pistacie eller dyp marcipanen i smeltet chokolade.

Gløgg kom-sammen med børnene

Så din gløgg komsammen ikke kun er for voksne, kan det være en god idé at have forberedt en form for aktivitet for børnene. Selv om alle børn selvfølgelig er vidunderlige kan det være dejligt for trætte forældre og børneløse singler at slippe støj og hurlumhej et par timer. Måske kan de ældre børn tage sig af de yngre børn mod en lille belønning? Lav et lille kreativt hjørne til børnene med pap og glimmer, grankogler, hø og pakkebånd. I den nærmeste hobbybutik kan du købe skabeloner, figurer og andet grundmateriale til at være kreativ med. Måske vil børnene lave årets julekort? Eller julepynt til juletræet?

Efter at børnene er færdige med at lave julepynt mm. i det kreative hjørne, passer det godt med en julet skattejagt, her kan vi anbefale Julemysteriet eller Nissernes gådefulde gave!

Læs mere:

5 tips til børnenes julefest

Julefest for børnene!