Julegløgg




Gløgg og æbleskiver - en god måde at mødes på i juletiden!Duften af gløgg og æbleskiver, levende lys, pebernødder, klementiner med nelliker mm. Børnenes venten på julemanden og de voksnes længsel efter nogle fridage til jul. Nostalgi og massevis med hyggeligt samvær med venner og familie - det er snart jul! Gløgg er en hyggelig juletradition - advent og venten på jul skal fejres med julegløgg og æbleskiver!Det bedste er, hvis det hele er hjemmelavet, så her får du opskrift på din egen julegløgg og æbleskiver og tips til andet lækkert tilbehør til gløgg. Du får desuden forslag til underholdende juleaktiviteter, som du let kan arrangere til din gløgg-komsammen. Gløggens historie: Det var først mod slutningen af det 19. århundrede at gløgg blev en juletradition i Danmark. Gløgg stammer fra det svenske glögg og den varme, krydrede vin har en lang forhistorie. Oprindeligt blev gløgg kaldt "glødet vin" (først skrevet "glødg"), og havde et meget lavere alkoholindhold end den gløgg vi drikker i dag. Den stærke gløgg opstod, da man opdagede at karamelliseret sukker forbedrede smagen. Metoden var, at man anbragte sukker i et net over gløggen og antændte alkoholdampene, og lod sukkeret smelte ned i gløggen. Denne metode halverede dog alkoholprocenten, så den bruges ikke så meget længere. Samtidig med at alkoholprocenten steg, tilsatte man mere krydderi, og det kendetegner den gløgg som vi drikker i dag til jul. Men vi var ikke de første til at tilsætte krydderier i vores vin... De gamle romere og grækere drak også krydret vin. Da var det dog for at skjule den dårlige kvalitet på vinen og pga. de sundhedsmæssige fordele. Med tiden blev det umoderne i Europa at drikke varm og krydret vin, men i Norden har vi forelsket os mere og mere i gløgg, og det er nu en vigtig bestandel i danskernes fejring af julen. |
3 populære opskrifter på hjemmelavet gløggTips: Skal du invitere til julegløgg kan det være en rigtig sjov idé at lade dine gæster smage på forskellige slags gløgg, udbudet er jo blevet større de seneste par år. Du kan desuden også let lave din egen julegløgg. Der hører rosiner og mandler til, det kan man evt. servere ved siden af i et par skåle. Byd også på noget lækkert til gløggen!Klassisk julegløgg Til 8 personer 2 1/2 liter rødvin Opvarm 1/2 liter af rødvinen med citron- og appelsinskal, appelsinsaft og krydderier. Lad det trække 10 min. og si det bagefter. Hæld det tilbage i gryden og tilsæt resten af rødvinen. Varm til kogepunktet og tilsæt rosiner og mandler. Varm gløggen til kogepunktet og servér. Svensk julegløgg 1 dl vodka Gylden gløgg Hæld vinen i en gryde sammen med farin og alle krydderierne, og varm derefter op under let omrøring. Sluk, læg låg på gryden og lad det stå og trække i et par timer. Si krydderierne fra og tilsæt snaps. Varm vinen op igen, men forsigtigt, så den ikke kommer i kog. |

Tilbehør til gløgg
Hvad er historien egentligt bag æbleskiver? |
Peberkager 600 gram hvedemel 150 gram smør 1.5 dl mørk sirup 100 gram brun farin 1.5 dl kaffefløde 9% 2 tsk. stødt kanel 2 tsk. stødte nelliker 1 tsk. stødt ingefær 1 spsk. natron Glasur: 1 æggehvide 1 tsk. eddike 200 gram flormelis Smelt smør og sirup, og når det er lunkent, blandes puddersukker, kaffefløde og krydderier i - dette afkøles helt, inden det meste af melet, samt natron, blandes i. Du skal gemme lidt mel til æltning og udrulning. Dejen røres sammen og æltes på bordet med resten af melet, til den er ensartet og blød. Dæk dejen til og stil køligt (ikke i køleskabet), til næste dag. Dejen æltes igen til den er smidig, deles i mindre stykker, som skal ruller tyndt ud på bord med melet. Derefter udstikkes peberkagerne med peberkageforme. Bages på nederste rille ved 200 grader i alm. ovn i ca. 5 minutter, lad den svale af først på pladen og derefter på en bagerist. Til glasur røres æggehviderne med eddike og florsukker i ca. 10 minutter, så man får en god, tyk glasur, til at pynte kagerne med. Tilsæt evt. frugtfarve til glasuren. Hjemmelavet marcipan Smut mandlerne, ved først at putte dem i kogende vand og lade dem stå et øjeblik. Placér mandlerne i en bradepande og lad dem tørre et par dages tid. Mal mandlerne i en mandelkværn en gang, bland med sukkeret og kør gennem kværnen en gang til. Bland massen med æggehvide. Man må ikke overarbejde massen, da olien fra mandlerne kommer ud i marcipanen. Form marcipanen til konfekt, som dyppes i chokolade. Fyld evt. med nougat, eller pistacie eller dyp marcipanen i smeltet chokolade. Gløgg kom-sammen med børneneSå din gløgg komsammen ikke kun er for voksne, kan det være en god idé at have forberedt en form for aktivitet for børnene. Selv om alle børn selvfølgelig er vidunderlige kan det være dejligt for trætte forældre og børneløse singler at slippe støj og hurlumhej et par timer. Måske kan de ældre børn tage sig af de yngre børn mod en lille belønning? Lav et lille kreativt hjørne til børnene med pap og glimmer, grankogler, hø og pakkebånd. I den nærmeste hobbybutik kan du købe skabeloner, figurer og andet grundmateriale til at være kreativ med. Måske vil børnene lave årets julekort? Eller julepynt til juletræet?Efter at børnene er færdige med at lave julepynt mm. i det kreative hjørne, passer det godt med en julet skattejagt, her kan vi anbefale Nissernes julmysterium. Mere om jul:Juletraditioner | Julefrokost | Julegløgg | Julesange | Juleaktiviteter | Julehygge |